Sunday, 19 June 2011

Wajib Baca ni untuk pengajaran remaja2 zaman sekarang..

Adinda Evans (Nadia Elliza)



[Image: adinda.png]

Assalamualaikum

Sekarang ni semua orang tengah kecoh dengan seorang remaja 14 tahun bernama Adinda Evans atau nama sebenarnya Nadia Elliza yang buat pengakuan berani mati. Sebenarnya ini cerita lama, tapi manusia bergelar Obefiend baru korek balik pasal dia ni, dan buatkan hashtag #adindaevans untuk dia ni. Tidak disangka orang ramai, trending yang pada mulanya hanya di Malaysia sampai jadi trending worldwide. Kalau trending benda baik takpa jugak, ini benda macam ni, buat malu negara je.


Tak kenal dia ni? Jom kenal kenalan sikit.


[Image: 1.PNG]


[Image: 2.PNG]


[Image: 254989_113889105365776_100002340616047_1...2751_n.jpg]

Budak ini sebenarnya buat pengakuan dalam blog dia, dia dah takde dara. Nak baca? Dah lambat la dik. Adinda Evans ni memang kecut, dia delete post tu. Aku pun sempat baca semalam, tapi tak sempat nak printscreen. Tapi aku ada terjumpa dekat blog siapa entah, aku pinjam nak bagi korang baca.


Dipetik dari blog Adinda Evans:
[Image: 1.jpg]
dah faham apa dia cakap?

Dia cakap dia dah pernah main, tapi tengok la tarikh post bila. 5 Disember 2010. Cerita dah lapok ni. Walaupun hakikatnya Adinda Evans ni otak dia dah rosak, tapi ada point yang betul jugak.

'aku tahu dalam dunia ni ramai perempuan yang takde dara'

Memang ramai, tapi dik, umur kau berapa? Memang aku tak nafikan ramai je budak yang dah rosak sekarang. Kalau ye pun dah pernah main, diam-diam jela. Lepastu kalau tak salah, kenapa delete? Aku nasihat la, kalau lainkali nak tulis fikir dulu. Kalau blog kau privete, aku rasa takde orang pun kisah, tapi ni public, semua orang boleh baca.

lagi satu ayat yang buat aku tergelak:
'asalkan kita ada maruah diri'

Kalau dah pernah main tu ada maruah dik? Benda tu bukan maruah ke? Dari segi penulisan aku dah dapat baca otak dia jenis macam mana. Dia ni budak-budak yang tak boleh fikir lagi. Maruah tu apa ye Adinda? Boleh cerita sikit dekat aku?
Aku bukan nak kutuk ke apa, tapi aku nak korang cuba fikir balik.
Kalau budak macam ni nak salahkan siapa? Nak salahkan mak bapak?
Jawapan aku YES.

Semua manusia dilahirkan seperti kain putih.
Siapa yang bertanggungjawab mencorakkannya?
Maka jawapannya ialah ibu bapa.

Fikir sejenak, kalau waktu kita kecik dah dididik bagi keluar bebas, memang tak payah cakap la kalau sekolah rendah pun ada yang dah mengandung. Semuanya bermula dengan ibu bapa. Rasa-rasanya kalau ada didikan agama, kalau tak pakai tudung pun la, at least bila keluar rumah tu dapat bezakan benda yang boleh buat dengan benda yang tak boleh buat.

Tak terkejut pun sebenarnya, tak payah ambil contoh jauh-jauh, tengok dekat sekolah. Ada orang couple tak? Couple ni la sebenarnya jerat maksiat. Mula-mula senyum senyum, lepastu pegang tengan, lepastu? Pandai pandai la fikir. Bila dah ada rasa cinta dekat budak lelaki tu, benda apa pun kau sanggup bagi. Tapi benda yang satu tu jaga la. Sekali seumur hidup. Nanti dah besar menyesal pun tak guna.


Oh, Malam tadi Adinda ada tulis satu post bertajuk 'Semak'.
Aku nak jawab persoalan dia boleh?
[Image: untitled.PNG]

Apesal nak heboh cerita pasal kau?
Sebab kau orang Melayu. Fikiran Melayu memang macam tu. Dia hebohkan benda ni sebab nak bagi kesedaran dekat kau. Aku rasa kalau Obefiend tak mula hebohkan, ramai lagi yang masih taktau perangai kau. Heboh bermotif, tak boleh ke?

Apa yang kitaorang nak?
Aku rasa better kau minta maaf dekat public. Kalau budak kecik tengok, kau baru 14 dah boleh buat macam ni. Kenapa diorang tak? Budak kecik akan terpengaruh dengan kau.

Apa yang tak puas hati?
Mana ada tak puas hati, cuma tak senang tengok ada budak kecik yang dah rosak.

Kenapa taknak judge GRO dekat pub?
Dah itu memang kerja diorang, diorang punya umur. Kau? 
Baru 14, PMR pun belum, SPM lagi la. UPSR je nak kerja apa?

Budak 12 tahun mengandung tak kecoh?
Dah dia tak tulis dekat blog dia, macam mana nak kecoh. Bukti takda.

Susahkan mak bapak kitaorang?
Ye, memang susahkan. Buatnya ada budak kecik baca pasal kau ni. Dia pun rasa nak cuba jugak. Dia tengok umur kau budak budak lagi dah boleh buat. Kenapa bukan diorang? Pening mak kitaorang nak cuci balik otak budak budak yang tak boleh fikir waras macam kau.

Ada hubungan sulit dengan Amer Raja Lawak?
Takde taste? Aku rasa dia lagi taknak dekat kau. 
At least Amir buat lawak bodoh pun, akal dia boleh lagi function.

Kitaorang tak matang ke?
Kau yang tak matang lagi sebenarnya, budak.

Kau jujur? Matang?
Kalau jujur bertempat, Kalau matang boleh fikir.
Kau? Jujur ke? Jujur dengan diri kau? Dengan mak bapak kau? Dengan Allah?

Budak BB takde virgin?
Yela, kalau separuh ke, semua ke, dia tak cerita dekat orang. 
Kau? Bijaksana sangat. Lupa pulak, dia kan dah matang.

Mak bapak kau still boleh terima kau?
Sebab taknak kau lari dari rumah. Cuba kalau diorang terus marah.
Agak agak kau lari tak? Mesti la, lepastu duduk dengan mamat mana entah.
Diorang terima, tapi dalam hati pedih. Kau bayangkan kau ada anak buat perangai macam ni, suka?

Perjalanan kau masih jauh?
Kalau perangai kau macam ni, still tak ubah. Berhenti jalan sampai sini cukup la.
Dah tahu perjalanan masih jauh tapi buat benda bukan bukan. Masa depan kau dah lama gelap.

Kau cukup terseksa hidup macam ni?
Baru hidup dah terseksa, mati nauzubillahminzalik.
Azab dekat dunia dah terasa, akhirat fikir sendiri dik.

Hina sangat ke kau?
Aku rasa rumah kau ada cermin, tak pun kamera. Kan kau suka main DSLR.
Kau snap gambar kau, kau tengok balik, nampak mulia ke hina?

Kau sumpah dekat orang yang kutuk kau?
Kau rasa dah buat macam tu sumpah kau diterima ke? Taubat la balik. 
Orang munafik je yang suka bersumpah.

Kau bukan hanya Islam dalam IC?
Aku tak rasa macam tu? Kalau Islam, tengok balik cara pakaian kau. Tutup aurat ke?
Kau punya rambut terdedah, tudung mana?
Kau punya baju nampak pusat, pusatu tu aurat lelaki, kau lelaki ke perempuan?
Solat 5 waktu cukup? Kalau dekat Pavi tu surau dia tingkat berapa?
Cuba baca doa qunut, cakap Islam?




Wahai Nadia Elliza,
[Image: images.jpg]
Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.
Melainkan orang yang beriman dan beramal soleh,
Dan mereka yang berpesan-pesan dengan kebenaran,
Dah yang berpesan-pesan dengan kesabaran.

Aku sebagai orang yang tua sikit daripada kau, nak nasihat.
Harini pun hari jadi kau, kau dah 14. Allah nak tarik nyawa kita tak kira, kita muda ke, kita tua ke, kita sihat ke, kita sakit ke, bila tiba masanya, kita akan pergi juga.
Tapi, indahkah kalau ketika kita sedang bermaksiat, nyawa kita ditarik. Waktu tu nak taubat dah tak guna dah. Kalau nak taubat, pintu taubat masih terbuka, bila bila masa boleh taubat. Aku mintak sangat kau sedar. Kau sendiri tahu, perjalanan kau masih jauh, tapi kau sendiri menghakis jalan jalan untuk kau maju ke hadapan. Kau rosakkan masa depan kau sendiri. Mesti kau ada impian, kalau macam ni cara hidup kau, rasa-rasa boleh capai impian kau?


Beberapa status update terakhir Adinda di Facebook:
[Image: 3.PNG]

Aku harap kau baca ni, kau sedar. 
Selamat Hari Lahir
========================Luahan Dari Seseorang Blogger
Original Post At Here
========================
KK tambah sikit ya? 

Hadits riwayat Abu Hurairah Radhiyallahu’anhu, ia berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam. bersabda:

Semua umatku akan ditutupi segala kesalahannya kecuali orang-orang yang
berbuat maksiat dengan terang-terangan. Masuk dalam kategori berbuat
maksiat terang-terangan adalah bila seorang berbuat dosa di malam hari
kemudian Allah telah menutupi dosanya, lalu dia berkata (kepada
temannya): Hai Fulan! Tadi malam aku telah berbuat ini dan itu. Allah
telah menutupi dosanya ketika di malam hari sehingga ia bermalam dalam
keadaan ditutupi dosanya, kemudian di pagi hari ia sendiri menyingkap
tirai penutup Allah dari dirinya. (HR. Muslim)


Kerajaan juga perlu di salahkan dalam hal ini. Kenapa?

Sebab Kerajaan Tidak menerapkan Ilmu Agama Islam di sekolah Secukupnya.

Aik. Kan ada mata pelajaran agama di sekolah?
Memang ada tapi Mata pelajaran Agama Islam bukanlah mata pelajaran utama! Mata pelajaran utama di sekolah-sekolah ialah Akedemik!!!

Tadi KK ada dengar lagu dekat dalam laman Forum ini. KK rasa lagu itu sesuai dengan Adinda Evans. Jom layan lagu tu di bawah.

No comments:

Post a Comment